Op elke vraag
een duidelijk antwoord

Er zijn verschillende manieren om uw tanden goed schoon te houden. Bij al deze manieren is het vooral van belang dat er geen plekje wordt overgeslagen.

Oscillerend-roterend (ronddraaiend en heen-en-weergaand)



  • Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. De borstel maakt zelf de poetsbeweging
  • Beweeg de borstel om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van uw tanden en kiezen, zodat de borstel ook tussen uw tanden en kiezen komt
  • Houd een vaste poetsvolgorde aan en let ook op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van uw gebit


Sonisch (zijwaarts heen-en-weergaand)


Als u een elektrische tandenborstel met de sonische technologie gebruikt, kunt u de poetstechniek zoals hieronder is beschreven gebruiken. Uiteraard is het bij deze tandenborstel voldoende om de borstel op de tanden en kiezen te plaatsen. U hoeft dus niet zelf de poetsbeweging te maken.

U kunt ook één van onze tandartsen of mondhygiënisten vragen om een poetsinstructie.

Eén van meest gebruikte methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is de bass-methode.
  • Zet de borstel schuin (45 graden) tegen het tandvlees en de tand en maak voorzichtig heen en weergaande bewegingen
  • Poetst op deze manier de binnenkant van uw gebit boven en onder
  • Doe dit op de zelfde manier aan de buitenkant van uw gebit
  • Vervolgens poetst u de kauwvlakken aan de bovenkant
  • Poets uw voortanden aan de binnenkant door de borstel verticaal te houden en op en neer te bewegen


U kunt ook één van onze tandartsen of mondhygiënisten vragen om een poetsinstructie.

  • Flosdraad: Gebruik eenmaal per dag flosdraad als de tussenruimte zeer smal is.

  • Tandenstoker: Bij grotere tussenruimten gebruikt u een tandenstoker.

  • Rager: Is de stoker te groot, dan is het beter om ragers te gebruiken.


U kunt ook één van onze tandartsen of mondhygiënisten vragen om een poetsinstructie.

Kunstgebit/klikgebit
Het goed schoonmaken van het kunst- of klikgebit voorkomt tandsteen en verkleuring en draagt bij aan een gezonde mond. Hoe kunt u uw kunst- of klikgebit het beste schoonhouden?
  • Reinig de prothese dagelijks met een protheseborstel en een speciaal reinigingsmiddel (verkrijgbaar op onze vestigingen)
  • Gebruik geen tandpasta, dit schuurt teveel
  • Bewaar uw prothese ’s nachts in water of in een speciaal reinigingsmiddel



Tandimplantaten
Op vaste onderdelen in de mond (zoals implantaten, een vaste prothese en/of een kroon) kan ook tandplak en tandsteen ontstaan. Dit is ook het geval bij een klikgebit, hier zitten namelijk implantaten onder die als pijlers dienen. Deze vaste onderdelen hebben net zoveel verzorging en tandartscontrole nodig als uw eigen gebit.

Hoe kunt u deze onderdelen goed schoon houden?
  • Poets tweemaal daags de delen van de implantaten die boven het tandvlees uitsteken
  • Geef hierbij extra aandacht aan de overgang van het implantaat naar het tandvlees.
  • Dit gaat het makkelijkst wanneer u:
    • Een elektrische tandenborstel of een zachte, handtandenborstel gebruikt;
    • Ragers en/of (super)flossdraad gebruikt.

Copy: www.tandvitaal.nl

Zwelling:
Een lichtjes opzwellen van de wang kan voorkomen. IJs op de wang gedurende de eerste uren kan dit verschijnsel aanzienlijk verminderen.
Hechtingen : de draadjes kunnen een vervelend spannend gevoel geven. Ze worden meestal na 8 tot dagen verwijderd, uitgezonderd bij resorbeerbare hechtingen.

Napijn: 
Ongemak tot ‘pijn’ is normaal. Medicatie zoals paracetamol of ibuprofen zijn heel doeltreffend. U start best met de pijnstillers te nemen voordat de verdoving uitgewerkt is.

Nabloeden: 
De eerste 12 tot 24 uur is nabloeden mogelijk. Bijt gedurende minstens een half uur op een dubbelgevouwen kompres of een opgerolde zakdoek.

Eten en drinken: 
De eerste dagen na de ingreep is het aangeraden geen hard voedsel te consumeren.Probeer te warm voedsel of drank te vermijden.
De eerste 24 uur niet roken, noch alcohol drinken, dit is nadelig voor de wondheling.

Uw nieuwe kunstgebit zit waarschijnlijk niet meteen lekker. Het is nieuw en vooral anders. En daaraan moet u beslist wennen. Vooral in het begin zult u wat problemen ondervinden. Uw tandarts of tandprotheticus* zal u in de lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe tanden en kiezen zult wennen. Ga voor de nacontrole en periodieke controle terug naar uw behandelaar.

Dit kan een tandarts zijn of een tandprotheticus. Een tandprotheticus is van oorsprong een tandtechnicus die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met een kunstgebit.

Uiterlijk 

Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Uw bovenlip kan wat 'voller' zijn en uw gezicht wat minder ingevallen. Uzelf en mensen uit uw omgeving zullen even aan uw nieuwe verschijning moeten wennen.

Eten

Eten met uw nieuwe kunstgebit is wat onwennig. Zeker in het begin zult u voorzichtig aan moeten doen. U ervaart zelf het beste wat wél en niét kan. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er meer tijd voor dan dat u gewend bent.

Praten 

Met uw nieuwe kunstgebit praat u in het begin wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken klinken anders dan u gewend was. Het is alsof u met een volle mond praat. Dit is normaal. Uw mond moet nog wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Meestal gaat het na enkele dagen een stuk beter. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal naar uw zin klinken. Lees bijvoorbeeld de krant hardop.

Pijn door een nieuw kunstgebit

Het dragen van uw nieuwe kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan. Op sommige plaatsen misschien wel iets té strak. Daardoor kunnen gevoelige drukplaatsen ontstaan. Door een kleine correctie aan uw kunstgebit kan uw behandelaar deze pijn meestal wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!


Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw kunstgebit in uw mond houdt. Probeer er direct mee te praten en te eten. De behandelaar controleert uw kunstgebit enkele dagen nadat het geplaatst is. Heeft u vanwege de pijn of de onwennigheid toch besloten uw kunstgebit uit te doen? Doe het dan minstens een halve dag voor u naar de behandelaar gaat weer in! Anders kan hij de pijnlijke plekken niet herkennen. Laat u zich er niet toe verleiden uw oude kunstgebit weer in te doen. Dat maakt het wennen aan de nieuwe alleen maar moeilijker. Met uw nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten!

©2019 Tandartsenpraktijk Vercaemst I studio-nomad.be