Een gezonde lach
is onze zorg.

Bekijk hieronder alle behandelingen die wij aanbieden. Indien u specifieke vragen hebt over een van deze behandelingen of een andere ingreep dan kan u ons altijd bellen of mailen.

Preventie

Regelmatige gebitscontrole en een goede mondhygiëne resulteren in een gezond gebit en een een stralende glimlach.

Een verzorgd gebit maakt deel uit van een gezond lichaam (mens sana in corpore sano). Tand-en tandvleesproblemen worden in een vroegtijdig stadium opgespoord waardoor lastige en uitvoerige behandelingen vermeden kunnen worden.

Diagnose na röntgenbeelden :
  • Intra-orale röntgen zijn onontbeerlijk bij het stellen van diagnoses van beginnende cariës, ontstekingen of botafbraak.
  • Een orthopantomogram (OPG) kan worden genomen voor een overzicht van het gebit, bij wisseling van tanden, bij wijsheidstanden problemen, bij ontstekingen en eventueel kaakgewrichtsproblemen.
Mondhygiëne-instructies en tandsteenreiniging :
De tandarts geeft de patiënt indien nodig poetsinstructies en aanvullende tips.
Indien nodig voert de tandarts een tandsteenreiniging uit waarbij plaque en tandsteen grondig worden verwijderd. Dit is essentiëel om cariës, gingivitis (tandvleesontstekingen) en parodontitis (ontstekingen van kaakbot) te voorkomen.

cariës of gaatjes

Gaatjes of cariës is een bacteriële aantasting van de harde tandstructuur van zowel glazuur, dentine of wortelcement. Dit wordt veroorzaakt door omzetting van suikers naar zuren door bacteriën in de mond.

De behandeling van cariës bestaat in het uitboren van het aangetast  tandweefsel en herstellen door middel  van tandkleurige vullingen (conserverende behandeling), door inlays/onlays of door kronen.

Als bacteriën bij diepe cariës de zenuw en het bloedvat in de tand bereiken (tandpulpa) ontstaat een ontsteking(pulpitis). Dat veroorzaakt hevige tandpijnen door de overdruk die hierdoor ontstaat in de tandholte. Tandpijn kan je ook krijgen door een abces.

De behandeling van die tandpijn bestaat meestal uit ontzenuwen van de tand maw het volledig verwijderen van de tandpulpa en het opvullen van de tandholte (wortelkanaalbehandeling). Soms ook extractie of verwijderen van de tand.

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de ongekende omgeving, de onbekende tandarts, de onbekende behandeling of de verhaaltjes van vriendjes of de houding van de ouders.

Om het vertrouwen te winnen maken kinderen tijdens een eerste consult kennis met de tandarts, de omgeving en het instrumentarium. Ook een goede uitleg en geruststelling naar de ouders toe is van groot belang.

Melkgebit :

Meest voorkomend probleem in het melkgebit zijn gaatjes of cariës. Gaatjes kunnen pijn of ontsteking veroorzaken. Daarom moeten deze uiteraard behandeld worden. Indien het toch niet zou lukken zoals bij piepjonge kinderen en bij een uitgebreid behandelingsplan kan er doorverwezen worden naar een centrum voor narcodontie.

Kindertraumatologie :

Bij trauma’s van definitieve elementen is een snelle en juiste behandeling dikwijls essentiëel voor het behoud van het getroffen element. Meestal gaat het om jonge patiënten en tanden met een nog niet volledige wortelontwikkeling. Een trauma moet vaak jarenlang opgevolgd worden en dat vraagt de nodige energie van zowel patiënt als tandarts.

Zuigflescariës :

  • Zuigflescariës ontstaat wanneer peuters vaak en langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of fruitsap.
  • Hoe voorkomen? Laat je kind niet wennen aan zoete inhoud in de fles + beperk suikergebruik en zoete smaken. Vanaf doorbraak van de eerste tandjes : minstens 1x per dag poetsen met fluoridetandpasta (max 1000ppm fluoride).
  • 2 tot 6 jaar : tweemaal per dag poetsen.
  • Tandartsbezoek vanaf 2 jaar.
  • Beperk het aantal eet -en drinkmomenten. Drie maaltijden plus 2 tussendoortjes per dag.
  • Water en thee (zonder suiker) zijn de beste dorstlessers.
  • Deegwaren, aardappelen, rijst en fruit zijn veel tandvriendelijker dan suiker en snoep.
  • Geen drank mee naar bed.
  • Nooit zoete stoffen aan fopspeen zoals honig, suiker en siroop.

Orthodontie

Als tanden naar voor of scheef staan kan een beugel de tanden weer rechtzetten. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit of de tanden of kiezen niet goed passen op elkaar.

In een orthodontische behandeling worden de tanden en kiezen gecorrigeerd met behulp van een beugel. Het doel daarvan is om de kaken en tanden mooi in de boog te plaatsen en goed passend op elkaar te zetten. Dat kan met behulp van een vaste beugel (brackets of blokjes) die de tanden zelf rechtzet. Het kan ook met een losse beugel om de groei van de kaken bij te sturen.

Ook combinaties zijn mogelijk. Tijdens de behandeling moet de beugel regelmatig worden bijgesteld en aangepast. Na de aktieve faze moet het bereikte resultaat zo goed mogelijk vastgehouden worden door een retentiebeugel of nachtbeugel.

tanden bleken (bleaching)
tand facings (voor)
tand facings (na)

Esthetische tandheelkunde

De esthetische tandheelkunde is een deelgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit verfraaid wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tandkleurige materialen, kronen en facings waarbij correcties in vorm, stand en kleur van de tanden kunnen worden gemaakt. 

Soms moet ook multidisciplinair gewerkt worden om een optimaal resultaat te bekomen : Standcorrecties (orthodontie), tandvleescorrecties (parodontologie) of ook door bleachen (bleken) van tanden.

Tanden bleken of bleaching :

Technieken om gele of grijze tanden witter te maken, dit is een soort dieptereiniging van het glazuur. Koffie, thee, rode wijn, sigaretten en frisdranken : het zijn echte wit-killers die onze tanden geleidelijk aan verkleuren. Ook leeftijd speelt een duidelijke rol. Tanden zijn opgebouwd uit glazuur, dentine en pulpa. De kleur van je tanden hangt voornamelijk af van de kleur en de dikte van het dentine en het glazuur. Die verschillen bij iedereen en dat verklaart waarom de één wittere tanden heeft dan de andere. 

Wij kunnen u terug wittere tanden bezorgen met een professionele whitening of bleaching.De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar zeker niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan je mond. Sinds 2011 verbiedt de Europese wetgeving agressieve bleekmiddelen met meer dan 60% waterstofperoxide. Overweeg je een bleekbehandeling? Bespreek je wensen en de mogelijkheden met je tandarts.

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts :

Betreft de verkleuring aanslag dan is zoals bovenstaand beschreven bleken niet de oplossing. Vraag uw mondzorgprofessional uw tanden te reinigen. Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts  een afdruk van je gebit. Hiermee maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel van een zachte transparante kunststof, die precies over je gebit past en ruimte laat voor de bleekgel. 

Een goed passende bleeklepel is belangrijk, om irritatie van het tandvlees te voorkomen. De bleeklepel is de mal waarmee je de blekende gel op de tanden aanbrengt. De gel bevat 3 tot maximaal 6% waterstofperoxide. Na een goede instructie hoe je de gel moet aanbrengen en wanneer je de bleeklepel moet dragen, krijg je de bleeklepel en enkele spuitjes bleekgel mee naar huis. Daarom wordt deze methode ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. De tandarts geeft aan hoe lang je de bleeklepel met de gel (meestal ‘s nachts) moet dragen voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect. Tijdens het bleken kunnen je tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg je tandarts als deze klacht optreedt en vraag om een aangepaste instructie.

Bleken van binnenuit bij ‘dode’ tanden : 

Eerst maakt de tandarts een opening aan de achterkant van de tand. Hierin brengt hij een papje of gel aan met het blekend middel. Deze producten hebben enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of meerdere keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

Inlays, onlays - en kronen voor op de tanden
bruggen voor tanden in kortrijk

Kroon- en brugwerk

Wanneer een groot gedeelte van een tand of kies aangetast is door tandbederf is er soms onvoldoende houvast voor een vulling.

In dit geval zijn er volgende mogelijkheden :

  • Inlay/onlay/kronen
  • Brug : Indien één of meer tanden volledig verloren gaan en moet en verwijderd worden dan kan een brug de oplossing zijn. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Inlays, onlays, kronen en bruggen worden niet rechtstreeks in de mond maar in het tandtechnisch labo gemaakt. De behandeling zal dus in stappen verlopen. 

 

Ontstoken tandvlees (gingivitis)
Parodontitis; streepje geeft verdiepte pocket aan met tandplak en tandsteen
Parodontitis met ernstig botverlies

Parodontologie

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan jarenlang genieten van zijn eigen tanden en kiezen.


Bloedend, rood of gezwollen tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. 

Uw tandvlees kan overal ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt. Soms is uw tandvlees ontstoken, maar is er niets te zien. Gelukkig kan uw mondhygiënist of tandarts de ontsteking wel vaststellen. Tijdige behandeling van ontstoken tandvlees, kan uw tanden en kiezen behouden.

Gelukkig is gingivitis eenvoudig te behandelen. Een professionele reiniging wordt uitgevoerd en daarna wordt de juiste poetstechniek aangeleerd om te zorgen dat de plaquebacteriën niet opnieuw de kans krijgen een ontsteking te veroorzaken. Zeer belangrijk hierbij is dat de ruimte tussen de tanden niet overgeslagen wordt. Hiervoor bestaan verschillende instrumenten zoals floss, tandenstokers, interdentale borsteltjes of ragers en softpicks. 

Ernstige tandvleesontsteking (parodontitis)

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet  parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede
controle lang onopgemerkt blijven.

Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de
tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen.

Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes.Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als u uw tanden poetst of wanneer u warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveelkaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen.

Bij een parodontitis diagnose zullen we de pockets opmeten met een sonde en aan de hand van röntgen foto’s het botniveau trachten in te schatten. Beperkt botverlies kunnen we nog zelf aanpakken, bij uitgebreider botverlies is een doorverwijzing naar een parodontoloog noodzakelijk. Bot dat verloren is gegaan komt niet meer terug! 

Endodontie of wortelkanaal- behandelingen

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. 

De wortelkanaalbehandeling 

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) 'levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Plaatprothese van voren
Frameprothese in de mond. De ankerarmen zijn enigszins zichtbaar.

Uitneembare prothese

Volledige uitneembare prothese : wanneer alle tanden afwezig zijn.

Partiële prothese : indien nog enkele of meerdere tanden aanwezig zijn. (2 opties)

  • De plaatprothese : De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en -kiezen verankerd. De prothese rust in zijn geheel op het slijmvlies van de mond en zit eventueel met haakjes vast aan de overgebleven tanden of kiezen.
  • De frameprothese : De frameprothese heeft een basis van metaal. Op het metaal is een roze, tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarin zitten de kunsttanden en -kiezen vast. In tegenstelling tot de plaatprothese rust de frameprothese vooral op de overgebleven tanden of kiezen en soms voor een deel op het slijmvlies van de mond. Met metalen ankers die op de tanden of kiezen steunen en met hun ankerarmen er omheen klemmen, is de frameprothese op de tanden en/of kiezen bevestigd. De ankerarmen zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Implantaten voor het gebit klik prothese
klik prothese

Implantaten

Implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van één of enkele tanden als bij het ontbreken van alle tanden. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in het bot aangebracht.

Het plaatsen van implantaten is mogelijk indien er voldoende en gezond kaakbot aanwezig is. Als de implantaten voldoende zijn ingegroeid in het bot dan kan de tandarts er een kroon, brug of prothese (klikprothese) op plaatsen.

Een goede mondhygiëne is uiterst belangrijk.

Laat uw tanden preventief nazien.

Regelmatige gebitscontrole en een goede mondhygiëne resulteren in een gezond gebit en een stralende glimlach.

©2019 Tandartsenpraktijk Vercaemst I studio-nomad.be